Informatie

Wat is glasvezel?

Op Wikipedia staat een mooie uitleg en kun je meer lezen over de techniek.

Wat kan ik allemaal met glasvezel?

Koperen en coax (televisie) kabels hebben hun tijd gehad. Ze zijn niet meer effectief uit te breiden in snelheid en zijn erg storingsgevoelig. Er zijn grote investeringen nodig om telkens kleine snelheidsstapjes te maken om meer snelheid uit die bestaande koperkabels te halen. Glasvezel bestaat al 40 jaar en is dus niet nieuw, het is echter pas de laatste jaren betaalbaarder geworden en daardoor nu ook mogelijk om helemaal naar de meterkast door te trekken. De netwerken van KPN & Delta zijn al voor 98% glasvezel, alleen de laatste meters naar de meterkast nog niet. Zij zelf gebruiken dus glasvezel, omdat de rek uit hun kopen was en nodig was om hogere snelheden te halen. Naast een vele malen snellere internetverbinding zijn er met glasvezel allerlei nieuwe diensten mogelijk. Naast televisie en telefonie zijn er natuurlijk veel zaken denkbaar, van geavanceerde alarmsystemen tot ‘het nieuwe werken’ en camerabewaking. De mogelijkheden groeien alleen maar, dus glasvezel wordt telkens nuttiger. Ook in de toekomst blijft glasvezel altijd bij de tijd, want dit type kabel heeft geen natuurkundige beperkingen meer en is met nieuwe technologie altijd weer te versnellen, mocht dit nodig zijn. Toekomstzeker dus. En onbeperkt opschaalbaar qua snelheid.

Meer concurrentie op de glasvezelkabel

Anders dan bij koper (KPN) of coax (Delta) worden glasvezelnetwerken zo aangelegd dat er altijd keuze is uit verschillende netwerkaanbieders. Men zit dus nooit meer vast aan één enkele partij. Op de glasvezel in Zeeuws-Vlaanderen kun je straks uit verschillende bedrijven kiezen (ook zakelijk met bijv. pindiensten, of bijvoorbeeld gericht op ouderen met zorgtoepassingen). Een open netwerk, waarop innovatie voor snelle groei kan zorgen dus. Deze concurrentie zal ook zorgen voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Zijn er meer voordelen naast meer bandbreedte?

Ja. Naast een veel snellere download zal ook het versturen van bestanden vele malen sneller gaan. Een glasvezelverbinding is synchroon; upload en download zijn altijd even snel. Er hoeft geen compromis meer gesloten te worden en gekozen te worden voor één van de twee. Daarnaast is de reactiesnelheid op een glasvezelverbinding vele malen sneller dan via koper of door de lucht. Zodra u klikt zal de internetpagina er veel sneller komen te staan. Naast snel laden van internetpagina’s heeft deze reactiesnelheid een positief effect op de zap-snelheid van digitale tv, kun je bijzonder goed in HD Skypen en game je fantastisch online. En dit ook allemaal tegelijk!

Snelheden

Overzicht van de reactiesnelheden per technologie:
3G mobiel internet UMTS/HSDPA: 200 milliseconden
4G mobiel internet LTE: 50 milliseconden (alleen bij goed bereik!)
ADSL (bijv. KPN): 40 milliseconden (niet te ver van de wijkkast!)
Kabel (Delta): 18 milliseconden
Glasvezel: 2 milliseconden (kan nog minder!)

De reactiesnelheid is belangrijk voor de gebruikers-ervaring van internet. Je kunt dit zien als de snelheid waarmee het water door een waterleiding stroomt. Hoe sneller hoe beter. Internet reageert merkbaar sneller. Een internetpagina staat er simpelweg een stuk sneller nadat je op een link klikt. Nooit meer wachten dus. Een goede reactiesnelheid is zeer belangrijk voor telefonie (voip) en bij internetspelletjes. Mobiele internetverbindingen via 3G hebben een gemiddelde reactiesnelheid van 200 milliseconden. Bij de netwerkupgrade naar 4G van de telefoonaanbieders in Nederland zal dit naar ongeveer 50 milliseconden kunnen dalen (mits je goed bereik hebt!). De verwachting is dat 5G deze reactiesnelheid zal doen dalen naar 20ms (bij goed bereik!). Mobiel internet reageert dan ongeveer net zo snel als ADSL, maar in de toekomst dus altijd nog een factor 10 zo traag als de huidige glasvezel.

Naast reactiesnelheden is natuurlijk ook de bandbreedte belangrijk. Dit kun je vergelijken met de dikte van de waterleiding. Als water heel snel stroomt en het is ook nog een dikke leiding, dan heb je de optimale combinatie. Dit is precies het geval met glasvezel. De bandbreedte is in principe onbeperkt. Omdat de internetbedrijven kosten maken voor de bandbreedte die zij weer inkopen maken ze hier wel onderscheid in qua prijs (ook de kosten van snellere apparatuur zijn hoger). De langzaamste glasvezel-abonnementen beginnen bij 30Mbit, de snelste (op dit moment) bij 1000Mbit. Dit is met huidige technologie ook op te schalen naar 1.000.000Mbit, wat nu nog een beetje duur is, maar even ter vergelijking met de gemiddelde 3Mbit in het buitengebied van Zeeland is dit nogal een verschil.

Tijd voor een overzichtje per technologie. Het eerste getal is telkens de ontvangstsnelheid, het tweede de verzendsnelheid.
ADSL: minimaal 0,5Mbit/0,5Mbit gemiddeld 10Mbit/1Mbit maximaal 200Mbit/20Mbit
Kabel: minimaal 80Mbit/4Mbit gemiddeld 100Mbit/10Mbit maximaal 400Mbit/15Mbit
Draadloos: minimaal 20Mbit/?Mbit gemiddeld 30Mbit/?Mbit maximaal 50Mbit/?Mbit
Glas: minimaal 30Mbit/30Mbit gemiddeld 100Mbit/100Mbit maximaal 1.000Mbit/1.000Mbit

De snelheid en stabiliteit van een ADSL aansluiting is zeer afhankelijk van de kwaliteit en lengte van de koperkabel. Werkelijke snelheden liggen meestal ver onder de maxima vanwege minder optimale omstandigheden. Denk daarbij vooral aan de afstand tot de wijkkast; hoe verder deste langzamer je verbinding is. Vooral voor het buitengebied is dit een erg groot probleem, daar kan een simpel filmpje kijken op YouTube al een eeuwigheid duren. Maar ook het aantal gebruikers dat gelijktijdig op internet zit heeft invloed op de snelheid van iedereen.

Ik heb een bedrijf, kan ik ook meedoen?

Ja, ook bedrijven kunnen zich gewoon aanmelden! Je kunt klanten wifi aanbieden, personeel supersnel internet geven (en dus tijd en geld besparen!). Je pintransacties gaan sneller, (IP) bewakingscamera’s ophangen is dan mogelijk en een superstabiele verbinding zorgt ook nog eens voor minder storingen. Zakelijk is glasvezel een no-brainer.

Kan ik nu al glasvezel aanvragen/bestellen?

Nee, dit kan op dit moment helaas nog niet. Volg ons via hier of op Twitter.

Ik wil meer weten over glasvezel, waar kan ik verdere informatie vinden?

De consumentenbond heeft zeer goede informatie.
Begin eens op YouTube met deze filmpjes:

Hoe meld ik mij aan als geïnteresseerde?

Neem dan contact met ons op. De gegevens vind je hier.